Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Brexit: waarom er zo veel heibel is bij Britten over akkoord

Het Brexit-akkoord is er, maar overleeft de Britse premier Theresa May de interne partijopstand over de deal die is gesloten met EU-onderhandelaars? Dat is de hamvraag die de komende dagen boven de markt hangt.

Donderdag stapten twee Britse ministers en twee staatssecretarissen op, uit onvrede over de overeenkomst. Vooral het vertrek van Brexit-minister Dominic Raab kwam hard aan.

Business Insider maakte een uitgebreide analyse van de 7 belangrijkste punten uit het Brexit-akkoord en waarom die zo veel pijn doen bij de Britten

2. Belastingdienst-medewerkers sjoemelden zelf met aangifte

Sommige belastingambtenaren blijken het niet zo nauw te nemen met hun eigen aangiften, meldt De Telegraaf op basis van gegevens van de fiscus. De Belastingdienst heeft 15 ambtenaren ontslagen omdat zij valse aangiften hebben ingediend.

Een sjoemelaar verzweeg zijn vermogen, terwijl het aanpakken van zwartspaarders juist prioriteit is van De Belastingdienst. De aangiften van 20 andere collega's worden nog onderzocht. Volgens De Telegraaf vinden de bravere ambtenaren dat hun frauderende collega's niet hard genoeg kunnen worden aangepakt.

3. Onderhandelingen over nieuw pensioenstelsel zitten muurvast

Zelfs de aanwezigheid van Mark Rutte mocht niet baten. Er is nog geen groen licht voor een breed pensioenakkoord tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet. Dat bleek vrijdag vroeg na een nachtje dooronderhandelen. Na het weekend wordt er verder gepraat.

Heikel punt is onder meer de geplande verhoging van de AOW-leeftijd, waar vooral vakbonden tegenop zien.

4. Boeing aangeklaagd wegens ramp met toestel van Lion Air

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met een Boeing 737 MAX van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dienen een klacht in tegen Boeing. Onderzoekers bekijken momenteel of er door een technische fout verkeerde vluchtdata zijn doorgegeven, waardoor de neus van het vliegtuig omlaag kon worden geduwd.

Boeing heeft een nieuwe veiligheidsinstructie naar buiten gebracht, na de ramp, maar volgens de luchtvaartmaatschappij is dit alleen bedoeld om bestaande procedures te versterken.

5.  Grote rivaal Siemens merkt naar eigen zeggen weinig van concurrentie Philips

Philips richt zich sinds de afsplitsing van de lichtdivisie exclusief op medische technologie en heeft daar twee grote concurrenten in de wereld: Siemens en General Electric. Die maken ook apparaten zoals ct-scanners en mri-scanners.

Volgens Philips-topman Frans van Houten heeft de nieuwe focus van Philips gezorgd voor een betere concurrentiepositie. Maar in een interview met het Financieele Dagblad doet topman Bernd Montag van Siemens Healthengineers daar nogal smalend over. "Philips meldt dat het zijn concurrentiepositie heeft versterkt. Tot nu toe merken we daar weinig van."

6. ABN Amro: verder snijden in de kosten, meer dividend uitkeren

ABN Amro organiseert vrijdag een beleggersdag voor analisten in Londen. De bank is duidelijk geen groeikanon, maar wil vooral via verdere besparingen aandeelhouders bekoren.

De belangrijkste doelstellingen: 'gematigde, winstgevende groei' en lagere kosten als percentage van de baten (minder dan 55 procent in 2022). Verder wil de bank 'extra dividenduitkeringen' doen in aanvulling op het huidige beleid.

Beleggers zijn kennelijk nog niet erg onder de indruk: het aandeel ABN Amro zakte vrijdag met 1,7 procent.

7. Steve Wozniak heeft een tip voor Mark Zuckerberg: mensen zijn belangrijker dan geld

Mark Zuckerberg en zijn rechterhand Sheryl Sandberg krijgen nog steeds veel kritiek over zich, over de manier waarop ze datalekken bij Facebook en de verspreiding van nepnieuws via het sociale netwerk hebben aangepakt. Dat bleek deze uit een reportage van de New York Times.

Mede-oprichter van Apple Steve Wozniak heeft wel een tip voor Zuckerberg. Op de zender CNBC zei Wozniak dat Facebook "geld niet belangrijker moet vinden dan ethiek." Concreet vindt Wozniak dat Facebook-gebruikers veel meer opties moet geven om hun data af te schermen voor commercieel gebruik.

8. Klappen op de cryptomarkt: bitcoin blijft zwakjes

Na de enorme dreun van woensdag en donderdag op de cryptomarkt, veren veel cryptomunten vrijdag iets op. Maar de bitcoin en het afsplitste broertje bitcoin cash blijven zwak presteren.

Vrijdagochtend noteerde de bitcoin op circa 5.600 dollar. De koersval is ingegeven door angst voor een zogenoemde crypto-oorlog tussen nieuwe afsplitsingen van bitcoin cash. Dat is technisch een ingewikkeld verhaal. Maar in essentie gaat het erom dat rivaliserende clans op het bitcoinnetwerk elkaar dwars kunnen zitten bij het verwerken van transacties.

(klik voor uitvergroting)

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!